För dig som planerar att öppna hårsalong

Om du, som många andra, har funderat på att byta karriär kanske frisöryrket kan vara något. Eftersom yrket kan sägas vara en blandning av det bästa som ett socialt hantverksyrke som både genererar lyckokänslor och relationsbyggande. Vi listar saker du bör ha i åtanke om du nu går i tankarna på att bli frisör.

Utbildning

För att bli behörig frisör behöver du 1,5 till 2 års utbildning samt ett godkänt gesällprov. Även om en utbildning är bra och garanterar dig rätten till kollektivavtal kan du i praktiken arbeta som frisör utan formell behörighet. Frisör är nämligen ingen skyddad yrkestitel utan vem som helst kan kalla sig för det.

Hyra stol eller öppna eget?

Inom frisöryrket är det vanligt att du som inte äger en egen salong hyr in dig hos en frisörkollega. Det brukar ofta bli kallat att ‘hyra en stol’. Oavsett om du vill gå all-in och öppna eget eller om du börjar med att hyra en stol behöver du rätt utrustning. Kökssaxen, till exempel uppfyller inte de krav som blir ställda på en frisörsalong. Så se till att investera i bra utrustning för att underlätta för dig och ge kunderna en trivsam upplevelse: kolla in detta här!