Världens djupaste vatten

Man slutar aldrig förvånas över vad vi lyckas upptäcka, ta månen som exempel. Vi människor har tillsammans spenderat runt 300 timmar på månen, något man länge trodde var omöjligt. Dock så har vi fortfarande områden på jorden som tål att utforskas mer, våra vatten till exempel. Endast tre personer har spenderat strax över tre timmar nere i våra vattens djupaste punkt, Marianergraven.

Första personerna på botten

Precis i början av 60-talet så gjordes ett försök att besöka den djupaste punkten i Marianergraven, och det lyckades faktiskt! Två modiga personer vid namn Don Walsh och Jacques Piccard gjorde resan tillsammans. Det var nära att avbrytas eftersom att redan efter en mil så började det knaka i farkosten, vilket kan skrämma vem som helst på det djupet. Men de valde att fortsätta resan, som tog strax över åtta timmar. Fem timmar ner och tre timmar upp, man spenderade endast 20 minuter på botten.

Ny resa med ny teknik

År 2012 gjordes ett nytt försök som även det lyckades. Denna gång så åkte filmregissören James Cameron ner helt själv. Resan ner tog endast två och en halv timme, vilket är rätt snabbt jämför med det tidigare försöket som tog över fem timmar. Nu kunde man spendera tre timmar till att utforska botten och man hade även bättre belysning och kamera. Man avbröt uppdraget när det uppstod en hydraulisk läcka. Färden upp tog bara strax över en timme.För den som vill ta en titt så finns det videoklipp här:

Hur djupt är det?

För att ge ett enkelt svar så kan vi säga att den djupaste punkten i Marianergraven är 11034 meter ner. För att sätta detta i perspektiv så tänkte vi presentera en lista för att visa hur djupt 11034 meter faktiskt är.

  1. 301 meter – Eiffeltornets höjd, det kan ställas upp och ner på vattenytan och inte ens vara i närheten av att nå botten.
  2. 1000 meter – Så långt ner solljuset kan ta sig.
  3. 1828 meter – Lika djupt som den djupaste punkten av Grand Canyon.
  4. 4267 meter – Så djupt är havet i snitt.
  5. 8850 meter – Mount Everests höjd.
  6. 11034 meter – Botten av Marianergraven.